یادداشت مسعود امینی تیرانی:
در چند ماه اخیر ماجرای تولید چند فیلم کوتاه اقای یوسف کارگر مسئله ساز شده و منجر به اظهار نظر های مختلفی شده است. من از طرف هیات مدیره ایسفا لازم می دانم برایند نظرات مطرح شده در جلسه ی هیات مدیره پیرامون این اتفاق را را اعلام نمایم.
۱- در ابتدا هیات مدیره انجمن فیلم کوتاه، اظهار تاسف عمیق خود را از این اتفاق اعلام کرده و می داند که اتفاقاتی از این دست باعث مخدوش شدن اعتبار فیلمسازان فیلم کوتاه خواهد شد. بنابراین امیدوار یم این نکته از یادمان نرود که بهترین مسیر فیلمسازی توجه به ذوق و سلیقه ی شخصی بوده و توفیق و رضایت را در خلق با اصالت فیلم و کشف سلیقه و اندیشه ی فردی بدانیم.
۲- تقلید و یا کپی صد درصد و چند درصد با اجازه و بدون اجازه فیلم ها در سینمای جهان و ایران فراوان بوده و این تنها مورد نیست و براحتی می توانیم دهها نمونه در همین سینمای کوتاه یادآوری کنیم . . البته آخرین نمونه هم نیست. تولید اثری برپایه ی اثر قبلی ، در مرتبه ی اول به لحاظ اخلاقی قابل بحث بوده و در مرتبه ی دوم و به لحاظ قانونی حق شکایت و یا تعقیب این اتفاق برای کسی محفوظ است که اثرش مورد تقلید یا بهره برداری قرار گرفته است. بنابراین اگرچه می توانیم بر اساس عرف عمومی درباره ی اخلاقی بودن یا غیراخلاقی بودن این عمل حرف بزنیم، اما کسی جز مراجع قانونی صلاحیت آن را ندارد که اعلام جرم کرده و درخواست مجازات کند.
۳- این اتفاق البته از این نظر قابل پیگیری است که آیا کسانی در مرحله تولید و یا تخصیص اعتبار یا اعطای جایزه و یا پخش به کسی که سابقه ی تولید آثاری براساس آثار دیگران را دارد مرتکب کوتاهی یا خلافی شده اند یا نه ؟ اینکه چه روش و مکانیسمی به جز اخلاق ، می تواند برای کنترل مراحل تایید و تصویب و مجوز ساخت و پخش اثر استفاده شود قابل بحث است. هیچکس نمی تواند ادعا کند که می تواند از همه ی اتفاقات سینمای جهان باخبر بوده و همه ی فیلم های ساخته شده را رصد کند. بنابراین تلاش برای رسیدن به قوانین کنترل کننده در این مورد قابل توجه است.
۴- انجمن صنفی فیلم کوتاه همچون موارد مشابه قبلی و با توجه به رعایت اصول اخلاقی ، مورد خاص این فیلمساز را از طریق یک جلسه هیات مدیره قبلا بررسی کرده و از اوایل سال جاری مطلع شد که انجمن سینمای جوان نیز نامه ای در خصوص منع ارسال فیلم آرا به جشنواره های خارجی صادر کرده است . در عین حال، همچنان پیگیر این اتفاق تا رسیدن به نتیجه ی صحیح باقی خواهد ماند.
۵- هیات مدیره تصریح می کند راه حل منطقی در این موارد حل و فصل موضوعات از طریق گفتگوی رودر رو ی طرفین و با رعایت اصول اخلاقی است. در این مورد خاص بهتر ان بود فیلمسازان محترمی که بدرستی پیگیر ماجرا هستند از طریق گفتگو با صنف یا انجمن سینمای جوان این موضوع را پیگیری می کردند . ( لازم به تاکید است ، بی آنکه شبیه برخی از اشخاص قصد افشاگری داشته باشیم، در چند سال اخیر بارها پرونده هایی مشابه در صنف مطرح و حل و فصل شده است)
۶- فیلمسازان فیلم کوتاه سالها تلاش کرده اند تا بگویند حق بی حد و حصر و بدون اما و اگر تولید و مالکیت فیلم کوتاه برای فیلمسازان فیلم کوتاه محفوظ است و بر سر این موضوع جنگیدند و هنوز هم ایسفا در دو سال گذشته بر سر صدور و اعطای پروانه مالکیت فیلم کوتاه به فیلمسازان و بدون هیچ محدودیت و نظارت در مرحله تولید، در حال گفتگو با خانه سینما و معاونت سینمایی است. صنف بسیار زودتر از اینکه ماجراهای این چنینی مشکل ساز شود طرح صدور پروانه مالکیت برای فیلم های کوتاه را بعنوان یکی از قوانین کنترل کننده ، پیگیری کرده و به نتایجی هم رسیده است که امیدواریم هر چه زودتر عملی شود.
هیات مدیره وظیفه ی خود می داند ، تلاش کند به روش های بهتر و موثرتری برای حل و فصل مشکلات فیلم کوتاه به جز نامه نگاری های سرگشاده دست یابد..