[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”right” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
(بخش نخست)
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”20px” background_image=”” image_repeat=”no-repeat”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”15952″ alignment=”center” border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”512×512″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
انجمن فیلم کوتاه فراز و فرودهای زیادی را طی کرد تا بتواند به عنوان یکی از اصناف خانه سینما خودش را اثبات کند. برای من که از ابتدای فعالیت هیات موسس و نامه نگاریهایها و این در و آن در زدنهایشان تا به امروز همیشه پیگیر فعالیتهای این صنف بودهام، مصاحبه با رئیس فعلی هیات مدیره فرصتی بود که به بررسی شرایط انجمن فیلم کوتاه بپردازم. این مصاحبه، به جز یک گفتوگوی ساده، گزارشی است به مخاطبان از آنچه در انجمن میگذرد؛ انجمنی که با وجود تمام حرف و حدیثهای پیرامونش، با انرژی و عشق دلباختگان فیلم کوتاه سیر صعودی را طی میکند. حضور این انجمن در بازار فیلم جشنواره فجر و ایجاد کمیتههای مختلف و عقد قرارداد با چند وزارتخانه را میتوان از نقاط قوت فعالیت هیات مدیره و روابط عمومی جدید انجمن دانست. در حال حاضر، کمال فرهنگ رئیس هیات مدیره انجمن را بر عهده دارد؛ او فیلمسازی را از سال ۱۳۵۴ در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با فیلم توپ آغاز کرد و تا امروز ۱۸ فیلم کوتاه در کارنامه کاری خود به ثبت رسانده است.
مرجان ریاحی
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=”” el_id=””][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”20px” background_image=”” image_repeat=”no-repeat”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”right” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
با وجود آن که تنها چند سال از تاسیس انجمن فیلم کوتاه میگذرد، همیشه مرکز توجه و در مواردی خبرساز بوده است؛ تغییرات هیات مدیره، اعتراض گروهی از اعضا و حتی شایعههایی درباره انشعاب برخی از آنها. ظاهرا در چند ماه اخیر، انجمن به یک آرامش نسبی رسیده است. اما همچنان این سوال وجود دارد که دلیل این همه هیاهو چیست؟
فکر میکنم مشکل اصلی در نبود تعریف روشن از تشکل صنفی است. به همین دلیل نمیدانیم انتظاراتمان در چه حدی است. مثلا من به عنوان رئیس هیات مدیره نمیدانم باید از هیات مدیره و اعضای صنف چه توقعهایی داشته باشم و چنین مسائلی باعث سوء تفاهم میشود. حرکت صنفی باید آسیب شناسی شود و باید جلسههای مستمری بگذاریم و تعریف درستی از فعالیت صنفی ارائه دهیم. اگر تعریف درست داشته باشیم، توقعها هم سمت و سوی صحیح میگیرداما فارغ از این که من مسئول این تشکیلات باشم یا نه – چون خودم را یک عضو ساده میدانم – معتقدم همه دوستانی که ادعا میکنند کار به درستی انجام نمیشود، کار انفرادی نکنند. اگر کسی اعتقاد دارد تشکل صنفیاش خوب کار نمیکند، انشعاب و تفکیک دردی را درمان نمیکند.
ظاهرا یکی دیگر از مسائل انجمن، تعداد زیاد سازندگان فیلم کوتاه در کشور است که روز به روز هم بیشتر میشود. شما هم قاعدتا محدودیتهایی دارید. اما سوال من بیشتر به فیلمسازان شهرستانی بر میگردد که بسیاری از آنها جزو کارگردانان موفق کشور در این عرصه محسوب میشوند. آیا برای عضویت، تفاوتی میان فیلمسازان تهرانی و شهرستانی وجود دارد؟
هیچ محدودیت کمی برای متقاضیان جدید وجود ندارد. ضمن آن که محل تولد و اقامت در مسائل مربوط به عضویت تاثیرگذار نیست.
در حال حاضر چند عضو دارید؟
فعلا ۱۱۶ عضو داریم و خانه سینما دستمان را باز گذاشته است، اما چون این حرفهایترین تشکل در عرصه فیلم کوتاه کشور است، ناگزیر باید در عضوگیری خیلی دقت کنیم. مشکل زمانی به وجود میآید که افراد، تعریف درستی از فیلم کوتاه نداشته باشند. دوستانی میآیند و درخواست عضویت میدهند که هرچند در روابط شخصی برایشان احترام زیادی قائلیم، اما شرایط لازم را در چارچوب معینی که برای پذیرش اعضا هست، ندارند و متاسفانه نمیتوانیم آنها را به عضویت درآوریم.
درباره امکاناتی که صنف باید در اختیار اعضا قرار دهد، چه اقدامهایی انجام شده است؟
مهمترین مساله، بیمه اعضا است که چون ما عضو خانه سینما هستیم، همه اعضای ما بیمه هستند و آنها که هنوز از این امکان بهرهمند نشدهاند هم طی یک مکانیزم مشخص بیمه میشوند. برخی از اعضا هم عضو صندوق حمایت از حقوق هنرمندان هستند و میتوانند از بیمه تکمیلی استفاده کنند.
چند سال از تاسیس انجمن فیلم کوتاه میگذرد. آیا در مجموعه خانه سینما، انجمن به حقوق و جایگاهی که سایر صنفها دارند، دست پیدا کرده است؟
حرکتهایی انجام شده که البته کافی نیست. ما این مساله مهم را بررسی کردیم و دیدیم که تعریفهای روشنی وجود دارد. تا آنجا که مقدور بوده، مسائلمان را مطرح کردهایم و به حقوقمان رسیدهایم. برای پیشرفت در این زمینه، هیات مدیره مصوب کرد که کمیتههایی را فعال کنیم، چون کمیتهها جزو ارکان اصلی صنف محسوب میشوند.
چند کمیته تشکیل شده و مسئولیت آنها با چه کسانی است؟
پیش از همه کمیته عضوگیری تشکیل شد که متشکل از یک گروه هفت نفره است. در این کمیته درخواست متقاضیان بررسی میشود و هر کس واجد شرایط باشد، به عضویت درمیآید. برای این کمیته در هر دوره یک دبیر انتخاب میشود که آقایان کاوه بهرامی مقدم، داریوش یاری و بیژن میرباقری در دورههای مختلف این مسئولیت را بر عهده داشتهاند.
کمیته روابط عمومی هم تشکیل شده است که در حال حاضر آقای مهدی قربانپور مسئول آن هستند و با کمک دوستانشان مشغول پیگیری امور هستند. کمیته امور بینالمللی هم هست که خانم مریم فخیمی مسئولش هستند و به زودی فعالیت کمیته پشتیبانی و رفاهی هم آغاز میشود که اهمیت بسیار زیادی دارد و بخصوص کار صنفی در این زمینه معنا پیدا میکند. کمیته نمایش هم تاسیس خواهد شد. اما درباره این کمیتهها نکته مهم این است که بدانیم حرکت صنفی قائم به اشخاص نیست و اگر آنها به درستی پیش بروند، میتوانند اهداف صنف را محقق کنند.
برنامههای پیش روی شما چیست؟ حضور در بازار فیلم جشنواره فجر اقدام هوشمندانهای بود، اما آیا برنامههای دیگری که برای اعضا مفید باشد، در دستور کار هیات مدیره هست؟
هیات مدیره فعلی یک دوره ۹ ماهه پیش رو دارد و بر این اساس برنامهریزی میکند. ما مسائل را اولویت بندی کردهایم و بر اساس این اولویتها عمل میکنیم. مهمترین برنامه که مشغولش هستیم، قراردادای است که با وزارت نفت بسته شده و به کمک دوستان فراخوانش را اعلام کردیم و بر اساس آن قرار است ۱۵ فیلم کوتاه ۱۵ دقیقهای درباره صنعت نفت ایران تحویل دهیم. همچنین قرار است همایشی برگزار کنیم و در آن تعریف فیلم کوتاه مطرح و به بحث گذاشته شود. این همایش احتمالا در مهرماه برگزار میشود.
چرا در خانه سینما نمایش فیلم برپا نمیکنید؟ این حداقل کاری است که با امکانات خانه سینما میتوان انجام داد…
کمیته نمایش قرار است برای چنین برنامههایی راهاندازی شود. برای برگزاری مداوم جلسات نمایش فیلم باید مساله مالکیت فیلمها مشخص شود. اعضای ما فیلمساز هستند، اما مالکیت بیشتر فیلمها مال خودشان نیست. باید با تهیهکنندهها و پخش کنندگان توافق کنیم تا امکان نمایش فیلمها فراهم شود.
درباره پخش و بازاریابی فیلمهای کوتاه هم برنامهای دارید؟
این مشکل در کشور ما وجود دارد و متاسفانه به جز مراکز دولتی، تهیهکنندههای دیگر برای این موضوع ارزش چندانی قائل نیستند. اصلا فکر راهاندازی کمیته بینالملل از همین جا آغاز شد. قرار است از طریق این کمیته ارتباطهایی با جشنوارهها، بازارهای فیلم، کارگاههای آموزشی در کشورهای دیگر برقرار شود و اعضا بتوانند از طریق این ارتباط، آثارشان را در سطح بینالمللی عرضه کنند. حضور در بازار فیلم جشنواره فجر اولین اقدام بود و امیدواریم که با فعال شدن کمیته بینالملل شرایط بهتری برای عرضه فیلمهای کوتاه به وجود آید.
شما در صحبتهایتان به لزوم تعریف فیلم کوتاه اشاره کردید. به نظر میرسد به جز تعریف، صحبت درباره هویت مستقل فیلم کوتاه هم اهمیت دارد.
در حالت ایدآل نباید فیلم کوتاه نردبانی برای بالا رفتن به سمت سینمای حرفهای و ساخت فیلم بلند باشد. این برمیگردد به همان عدم تعریف درست از فیلم کوتاه…
اما چند درصد از اعضای انجمن فیلم کوتاه واقعا دغدغه و دلمشغولی فیلم کوتاه دارند؟
باید از تکتک آنها سوال کنیم، اما میتوانم بگویم متاسفانه به میزانی که باید باشد، نیست. البته دلایل مختلفی دارد. مهمترین دلیلش این است که فعالیت حرفهای در عرصه فیلم کوتاه در قیاس با سینمای حرفهای سختتر است. بیشتر هم به خاطر محدودیتها است. در حوزه فیلم کوتاه تولید حرفهای نداریم و به همین دلیل است که ما وقت و انرژی زیادی صرف تعریف فیلم کوتاه و هویت آن میکنیم.
رابطه انجمن فیلم کوتاه با مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و انجمن سینمای جوان چگونه است؟ به نظر میرسد تعامل چندانی وجود ندارد.
آنها جایگاه خودشان را دارند که با صنف متفاوت است. انجمن فیلم کوتاه به خاطر ماهیت صنفیاش قائم به جمع است، اما مرکز گسترش و انجمن سینمای جوان قائم به فرد هستند، به این شکل که با آمدن یک مدیر جدید، سلیقه و برنامههایی وارد میشود و ایدههای مدیر تسری پیدا میکند و با رفتن او، همه چیز تغییر میکند. طبیعی است که آنها نمیتوانند با یک تشکل صنفی به شکل همگن پیش بروند. انجمن سینمای جوان یک سازمان دولتی است که از بودجه دولتی استفاده میکند و باید سیاستهایی را که برایش تعیین شده اجرا کند. ضمن آن که آن را به عنوان مرکز آموزش و تولید فیلم آماتوری میشناسیم. به همین خاطز خیلی نمیتوانیم هماهنگ باشیم. درباره مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی هم اینگونه است. ما فقط میتوانیم از خروجی مرکز، افرادی را که ویژگی لازم را برای عضویت دارند جذب کنیم. آنها جایگاه خودشان را دارند و ما هم جایگاه خودمان را.
منظور شما این است که حرفهایترین افراد شاغل در حوزه فیلم کوتاه عضو انجمن فیلم کوتاه هستند؟ یعنی این ۱۱۶ نفر به معنای واقعی حرفهای هستند؟
بله، حرفهایترینهایی که در قالب داستانی و تجربی فیلم کوتاه میسازند. البته اعضا در دو بخش پیوسته و وابسته هستند. اعضای پیوسته تجربه و تعداد فیلم بیشتری دارند و ادعای حرفهای بودن درباره آنها درست است. اعضای وابسته هم در ابتدای راهاند و در آینده نزدیک میتوانند به جایگاه حرفهایها برسند.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]