گزارش سالانه بازرس انجمن صنفی کارگری فیلم کوتاه
از ۱۳/۰۶/۹۵ لغایت ۲۹/۰۵/۹۶
(عماد خدابخش)
“اعضای محترم انجمن فیلم کوتاه ایران”
با سلام و احترام
ضمن سپاسگزاری از اعتماد شما ، به جهت سپردن وظیفه حساس و مهم بازرسی ، گزارش سالانه خود را به عنوان بازرس انجمن فیلم کوتاه به حضورتان تقدیم میکنم.
لازم به ذکر است این گزارش شامل جلسات ، مسایل جامعه فیلم کوتاه و موارد مربوطه به هیات مدیره و مشکلات صنفی ، تنظیم گردیده است .
هم صنفی های گرامی ، در طول یکسال گذشته تحولات و مسایل گوناگونی در حوزه فیلم کوتاه رخ داده است . همینطور که همگی مستحضرید تغییرات مدیریتی در دولت ، معاونت سینمایی و انجمن سینمای جوانان ایران از مهمترین و تاثیرگذارترین آنها بوده است .
در مقطع حساس کنونی چیزی که بیش از پیش مهم به نظر می رسد ، همبستگی ، یکصدایی و استقلال همه اعضای صنف است . در شرایطی که مسئولین و مدیران دولتی و خصوصی خواسته یا ناخواسته سعی در کمرنگ شدن تاثیر فیلم کوتاه در آینده سینمای ایران دارند و همچنان ماهیت تجربه گرایی و خلاقیت در سینمای ایران دیده نمی شود ، این وظیفه تک تک ما اعضاء است که مشارکت و فعالیت های صنفی خود را افزایش داده تا با تغییرات بوجود آمده، مسیری که طی سالها توسط پیشکسوتان و دلسوزان فیلم کوتاه طی شده، همچنان پرقدرت ادامه یابد .
انجمن فیلم کوتاه ایران به عنوان تنها نهاد مستقل صنفی فیلم کوتاه باید با حضور اعضا جدید و تازه نفس و استفاده از تجربیات نسل پیشین ، در زمان حساس کنونی در برابر تصمیمات و سیاستگذاری هایی که به تولید و پخش و اکران فیلم کوتاه آسیب می زنند ، مقابله نماید.
بحث بازگشت سیمرغ فیلم کوتاه به جشنواره فیلم فجر ، با تمام حواشی و مسایلی که درباره آن بوجود آمد ، نمونه ای عینی از تلاش هیات مدیره و همه اعضای ایسفاست .
لازم به ذکر است بر اساس گزارش بازرس قبلی جناب آقای مصطفی آل احمد مبنی بر سو استفاده احتمالی اعضای هیات مدیره و لزوم بازنگری بر اساسنامه ،اینجانب با دقت و وسواس اعلام میدارم ،هیچ موردی مبنی سوءاستفاده مادی و معنوی هیت مدیره فعلی مشاهده نشده و در حد توان بر طبق مفاد اساسنامه کوشیده اند تا جایگاه صنف را حفظ و ارتقا دهند . البته فعالیت های یکساله هیات مدیره جوان و پرانگیزه این دوره، قطعا اشکالاتی داشته که در شرح گزارش به تعدادی از آنها اشاره نموده ام . لیکن مسایل اجرایی و برطرف کردن مشکلات گذشته و اصلاحات آئین نامه ها باعث گردیده هنوز بندهایی از وظایف هیات مدیره و انجمن مغفول واقع شود . به عنوان مثل بند ۳ از ماده ۳ اساسنامه که شامل تلاش و پیگیری برای ایجاد تعاونی مصرف ، مسکن ، صندوق های حمایتی و نظایر آنها می باشد .
همچنین معتقدم هیات مدیره می تواند در راستای تامین بودجه و جذب زیر ساخت جهت ساخت فیلم های کوتاه ، همکاری و تعامل با ارگان های دولتی و خصوصی را بیش از پیش در دستور کار خود قرار دهد .
در زمینه اکران و نمایش فیلم کوتاه در تهران و خصوصا شهرستانها ، هیات مدیره هنوز نتوانسته به ظرفیتهای موجود دست پیدا کند . البته در زمینه پخش و تعامل بین المللی، تلاش ها و اقداماتی صورت گرفته که در گزارش عملکرد هیات مدیره به آن اشاره خواهد گردید.
در زمینه بندهای ۶ و ۹ ماده ۳ اساسنامه نیز، که اشاره به تعامل و رایزنی با شرکت های تعاونی و همچنین مذاکرات حرفه ای با سایر سازمان های مرتبط می باشد ، همچنان جای کار بیشتری وجود دارد. حرکت به سوی این اهداف تنها با همکاری سایر اعضاء صورت خواهد پذیرفت .
اینجانب طی سال گذشته تاکنون سعی نمودم علاوه بر وظیفه بازرسی همچون یکی از اعضاء، با توجه به حجم زیاد کارهای باقیمانده، به فعالیت و همیاری بپردازم و در زمینه هایی که می توانم به هیات مدیره کمک نمایم .همچنین در جلسه بازرسین صنوف با ذکر مشکلات متعدد بیمه ای اعضا و پیگیری های مستقل سعی نمودم بخشی از مشکلات را در این زمینه رفع نمایم. متاسفانه تعداد اعضایی که در یکساله اخیر با وجود فراخوان های متعدد هیات مدیره و بازرس جهت مشارکت در امور گوناگون اعلام آمادگی کرده اند ، حدود ۱۰ نفر می باشد و اگر روال به همین طریق طی شود باید نگران آینده صنف باشیم .
از هیات مدیره محترم و همگی اعضا تقاضا دارم پس از انتصاب معاونت سینمایی دولت حاضر ، با همیاری و رعایت مصالح صنف و جامعه فیلم کوتاه ، در برابر تصمیم گیری و اعمال سیاست هایی که ممکن است باعث تضعیف فیلم کوتاه و جریان ناشی از آن در بدنه سینمای ایران خواهد شود ، بایستند ؛ همانطور که با تلاشی دوساله سیمرغ فیلم کوتاه به بدنه جشنواره فجر اضافه گردید و امیدواریم امسال نیز فیلم کوتاه در جشنواره پیش رو حضوری پر رنگ تر از سال گذشته داشته باشد .
ضمن تشکر از تلاش های بی وقفه و دلسوزانه هیات مدیره محترم ،گزارش جلسات و رویدادهای یکساله اخیر تقدیم حضورتان میگردد .
- مطابق بر ماده ۱۳ بند ۴ تبصره یکم اساسنامه ، جلسات هیات مدیره حداکثر هر پانزده روز یکیار تشکیل شده است . همچنین در بسیاری از موارد بر حسب ضرورت فاصله جلسات به یک هفته نیز تقلیل یافته و تعدادی جلسه نیز به صورت غیر رسمی با اعضاء و یا فعالین فیلم کوتاه بر گزار گردیده که تعداد آنها در پایان گزارش ذکر شده است.
- از مهمترین موارد دستور کار هیات مدیره می توان به بازگشت سیمرغ فیلم کوتاه ، اصلاح آیین نامه پیشین جشن و تدوین و اجرای آیین نامه جدید و مشارکت در سیاستگذاری و تعامل در برگزاری جشنواره فیلم کوتاه تهران اشاره نمود .
- در جلسات اول تا پنجم هیات مدیره از تاریخ ۱۳/۰۶/۹۵ لغایت ۱/۰۸/۹۵ در مورد شیوه تعامل صنف با انجمن سینمای جوانان در راستای برگزاری جلسات نقد و بررسی ، داوری توسط صنف و اخذ و شمارش رای بهترین فیلم از دیدگاه تماشاگران در جشنواره فیلم کوتاه تهران، گفتگو و راهکارهای آن مشخص گردید . هیات مدیره با کمک اعضاء توانست در این مورد موفق عمل نماید . لیکن پیشنهاد می شود در روند برگزاری جشنواره فیلم کوتاه سال جاری هیات مدیره طی فراخوانی از دیگر اعضا نیز که داطلب می باشند ،جهت مشارکت دعوت به عمل آورد .
- در جلسه دوم و سوم مورخ ۲۴/۰۶/۹۵ و ۰۷/۰۷/۹۵ مقرر گردید جهت نمایش فیلمهای منتخب جشن هفتم با همکاری آقای پیمان حقانی برنامه ریزی و اقدام لازم انجام شود که متاسفانه به سرانجام نرسید. همچنین طی جلسه ای مشترک با آقای علیرضا داوود نژاد، معاون آموزشی مدرسه ملی سینما، در تاریخ ۰۲/۰۸/۹۵ پیرامون نمایش منتخبی از فیلمهای کوتاه تصمیم گیری شد که این امر نیز محقق نشد.
- هیات مدیره از ابتدای شروع به فعالیت طی جلساتی با مدیرعامل وقت انجمن سینمای جوانان جناب آقای فرخنده کیش، معاونت سینمایی وقت جناب آقای دکتر ایوبی و دبیر وقت جشنواره جناب آقای حیدری و همچنین جلسه مشورتی با اعضاء و مساعدت مدیر عامل فعلی انجمن سینمای جوانان جناب آقای موسوی ، تلاش نمودند تا مسئله بازگشت سیمرغ فیلم کوتاه حل شود . لازم به ذکر است اقدامات دیگر اعضا و کارگروه تشکیل شده در سال ۹۴ نیز به هموار شدن این مسیر کمکهای شایانی نمود . از همان زمان تعدادی از اعضاء خواستار شفاف سازی در مورد چگونگی انتخاب و داوری فیلمها شدند. لیکن با توجه به اینکه در فراخوان جشنواره اساسا نامی از فیلم کوتاه برده نشده بود ، هیات مدیره طی نامه ای به دبیر وقت جشنواره راهکارهای خود را ارائه کرد و سرانجام پس از خلف وعده های فراوان دبیر با دخالت و دستور مستقیم معاونت سینمایی وقت ، سیمرغ فیلم کوتاه به جشنواره فجر بازگشت. اما نکته مهم که احساس می شود از نظر هیات مدیره مغفول واقع گردیده و یا هنوز اقدام مشخصی در این مورد به چشم نمی خورد، مسئله تداوم این حضور و تثبیت آن در جشنواره فجر پیش روست . از آنجا که ظاهرا تغییر و تحولات و سیاستهای معاونت فعلی سینمایی در راستای تقویت سینمای بدنه و کمرنگ شدن آثار مستقل و هنرمندانه حرکت می کند ، لازم است هیات مدیره محترم پیش از تصمیم گیری نهایی و انشار فراخوان سال جاری، اقدامات و پیگیری های لازم را انجام دهد. همچنین می بایست در خصوص مجوز ساخت فیلم اول به عنوان صنفی که بیشترین اعضاء واجد شرایط را دارد ، با صنوف و هیات مدیره خانه سینما مذاکرات مقتضی صورت گیرد.
- آقای کاوه قهرمان به نمایندگی از هیات مدیره مسئول بررسی و اصلاح آیین نامه کمیته عضو گیری و اجرای آن شدند و طی حدود یک ماه ونیم ، کمیته عضو گیری به سرپرستی آقای مسعود حاتمی با حضور اعضاء جدید تشکیل گردید. در تاریخ ۳۰/۱۱/۹۵ اعتراض تعدادی از متقاضیان عضویت به هیات مدیره منتقل شد و با مشورت آقای کاوه قهرمان به عنوان ناظر کمیته عضوگیری مقرر گردید روند بازبینی آثار با حضور و نظارت ایشان اصلاح گردد. لازم به ذکر است اینجانب هیگونه اعتراض کتبی در این مورد دریافت ننموده و اعتراضات صرفا شفاهی مطرح شده اند. از آن زمان تاکنون طی ۴ جلسه از تعداد ۵۸ متقاضی ، ۲۰ نفر به عضویت انجمن صنفی فیلم کوتاه در آمدند .
- در مورد جشن فیلم کوتاه و با توجه به نیاز به بازنگری آیین نامه جشن ، پس از حدود ۳ ماه کار تحقیقی ، آسیب شناسی و بررسی جشنواره های الف و اسکار ، ۳ جلسه مشورتی با اعضاء و هیات موسس برگزار گردیده و آیین نامه جدید تدوین و در سایت انجمن قرار گرفت . موارد ابهام یا مشکلاتی از سوی برخی از اعضاء و داواران محترم آکادمی مطرح گردیده که پیشنهاد می شود با حضور در جلسات هیات مدیره ، نسبت به رفع آن برای سال آینده اقدام شود .
- در زمستان گذشته جلسه ای با درخواست مدیرعامل خانه سینما جناب آقای شاهسواری ، رییس هیات مدیره جناب آقای امینی تیرانی و اینجانب به عنوان بازرس صنف در محل خانه سینما ، در مورد تقلیل و تعدیل اعضاء تشکیل شد . آقای شاهسواری با استناد به این موضوع که بسیاری از اعضاء فعلی صنف شامل فیلمبرداران ، تدوینگران، صدابرداران و کارگردانانی که در عرصه فیلم بلند فعالیت می کنند ، می بایست به صنوف تخصصی خود بپیوندند ، خواستار کاهش اعضاء بودند. لیکن آقای امینی تیرانی و اینجانب متقاعد نگردیده و این مسئله را تضعیف صنف فیلم کوتاه دانستیم . البته آقای شاهسواری توضیح دادند که این امر موجب قطع و یا تغییر در بیمه افراد نخواهد شد . اینجانب نگرانی خود را از تصمیمات احتمالی آینده مدیر عامل محترم خانه سینما ، به هیات مدیره منتقل نمودم و بدیهی است در صورت لزوم می بایست عکس العمل هیات مدیره و همین طور مجمع عمومی مانع از این امر شود.
- از آغاز سال جاری مقرر شد ،کمیته های مختلف انجمن شامل کمیته رفاه ، کمیته بین الملل ، کمیته نمایش ، و کمیته روابط عمومی و سایت با نظارت اعضا هیات مدیره شروع به فعالیت نمایند . اما متاسفانه تنها کمیته عضو گیری و کمیته روابط عمومی و سایت، فعال و موفق به جذب عضو شدند. کمیته رفاه به سرپرستی آقای دادفر پس از چندین ماه پیگیری و همکاری با خانم رقیه توکلی سعی نمود دومین کمپ فیلم کوتاه را در شهر یزد برگزار نماید که به دلیل عدم تامین بودجه لازم همچنان به نتیجه نرسیده است. با توجه به مشغله آقای توده روستا به عنوان دبیر جشن هشتم ، کمیته نمایش تنها موفق به نمایش آثار منتخب جشن در محل خانه سینما گردیده است . کیمته بین الملل به سرپرستی آقای قهرمان و با همکاری آقای اشکان احمدی ،تنها موفق به برگزاری هفته فیلم در جشنواره کراکوف کشور لهستان شد. کمیته روابط عمومی و سایت به سرپرستی آقای کاظم ملایی با انجام تغییرات ساختاری و اصلاح سایت انجمن ، راه اندازی کانال و اینستاگرام ایسفا و همچنین سامانه پرداخت اینترنتی ثبت نام فیلمهای متقاضی حضور در جشن ، از فعالترین و موفق ترین کمیته ها بوده است . در اینجا لازم است به نمایندگی از اعضاء ، از آقایان محمد رضا سرمدی و میر عباس خسروی به علت مشارکت در این کمیته تشکر نمایم.
- در جلسه مورخ ۳۰/۱۱/۹۵ مقرر شد سرکار خانم وفامهر به نمایندگی از هیات مدیره طرح صدور پروانه مالکیت فیلم کوتاه را بررسی و پیگیری نمایند . پس از آن در ۳ جلسه غیر متوالی موارد ، مشکلات و راهکارهای این موضوع مطرح و بررسی گردید. لیکن تا کنون به نتیجه نهایی نرسیده است.
- هیات مدیره و آقای امینی تیرانی به عنوان ریاست هیات مدیره در اسفند ماه ۹۵ با چند تن از اعضاء هیات موسس صنف و روسای پیشین هیات مدیره در خصوص اعلام نامزدی انتخابات هیات مدیره خانه سینما به عنوان نماینده از صنف فیلم کوتاه مذاکره نمودند که متاسفانه هیچ یک حاضر به نامزدی نشدند. انتخابات در تاریخ ۱۵/۱۲/۹۵ در سالن اصلی خانه سینما شماره یک برگزار گردیده و نمایندگان صنوف انیمیشن و مستند نیز در بین هیات مدیره منتخب قرار داشتند. شاید اگر هیات مدیره محترم تلاش بیشتری در جلب آمادگی دوستان برای نامزدی در انتخابات می داشت و اعضاء نامبرده قبول مسئولیت می کردند، اکنون نماینده ای از ایسفا در قالب یکی از اعضای هیات مدیره اصلی خانه سینما ، مشغول به فعالیت بود.
- با توجه به ماده ۵ بند ۱ اساسنامه مبنی بر لغو عضویت افرادی که حق عضویت خود را پرداخت نکرده اند ، اینجانب پس از پیگیری و تماسهای مکرر با افرادی که حق عضویت سالانه خود را پرداخت ننموده بودند، نهایتا در تاریخ ۱۸/۱۲/۹۵ لیست این اعضاء را به هیات مدیره تقدیم کردم . بر اساس ماده ۵ تبصره ۱ اساسنامه مرجع لغو عضویت، هیات مدیره بوده و می بایست این موضوع به صورت کتبی به اینجانب و عضو مذکور اطلاع داده شود که هنوز هیات مدیره تصمیم مشخصی در این مورد نگرفته است. همچنین طبق ماده۵ بند ۴ اعضایی که به تشخیص هیات مدیره بیش از ۵ سال فعالیتی در زمینه فیلم کوتاه یا زمینه های مرتبط نداشته اند نیز می بایست لغو عضویت شوند که در این زمینه نیز هیات مدیره محترم به قطعیتی نرسیده است .
- در مورد انقضاء کارتهای اعضاء ، طبق تذکر سرکار خانم رمضانی ،اینجانب پس از چندین مورد یادآوری و تذکر به هیات مدیره در نهایت با همکاری آقای امینی تیرانی ، مراحل اجرایی صدور کارت جدید را پیگیری نمودم. لازم به ذکر است هیات مدیره در آخرین جلسه رسمی خود پیش از مجمع عمومی در تاریخ ۲۸/۰۵/۹۶ در مورد حق عضویت سالانه به نتیجه رسیده و تحویل کارتها به اعضاء پس از بررسی مبلغ حق عضویت در مجمع عمومی ، انجام خواهد شد .
- در زمینه انتشار پکیج فیلم کوتاه طی جلسه ای با جناب آقای موسوی مدیر عامل انجمن سینمای جوانان ، مقرر گردید این بسته با مشارکت انجمن سینمای جوانان با تعداد آثار بیشتر و با بسته بندی شکیل منتشر و عرضه شود که همچنان اقدام نهایی در این خصوص صورت نگرفته است.
- لازم به ذکر است در طول یکسال فعالیت به عنوان بازرس تنها یک مورد نامه کتبی از سوی اعضاء( جناب آقای نوروزی گوهر) به اینجانب تحویل گردید . این نامه خطاب به هیات مدیره در خصوص اعتراض به عدم پذیرش فیلم ایشان در جشن و مواردی در خصوص اعضا هیات انتخاب بوده است که به دبیر جشن و هیات مدیره ارجاع داده شد و پاسخ دبیر جشن و هیات مدیره به اطلاع آقای نوروزی گوهر رسید .
- هیات مدیره ۲۸ جلسه رسمی و ۹ جلسه غیر رسمی و فوق العاده برگزار نموده است.
- آقای مسعود امینی تیرانی به عنوان رییس غیبت نداشته اند.
- آقای آرش رصافی به عنوان نایب رییس ۳ مورد غیبت داشته اند.
- آقای بهمن دادفر به عنوان دبیر ۴ مورد غیبت داشته اند.
- خانم مرضیه وفامهر به عنوان سخنگو ۵ مورد غیبت داشته اند.
- آقای کاوه قهرمان به عنوان خزانه دار ۳ مورد غیبت داشته اند.
- آقای امیر توده روستا ۴ مورد غیبت داشته اند.
- آقای کاظم ملایی ۵ مورد غیبت داشته اند.
- اینجانب عماد خدابخش به عنوان بازرس ۵ مورد غیبت داشته ام.
در پایان به عنوان یکی از اعضاء انجمن فیلم کوتاه از همگی شما هنرمندان تقاضا دارم بیش از گذشته در فعالیت های صنفی شرکت نموده و تنها به بیان مشکلات و انتقادات بسنده ننمایید. بدیهی است با کمک و همیاری اکثریت اعضا ادامه مسیر هموار خواهد گردید
عماد خدابخش (۲۹/۰۵/۹۶)