متن آربی اوانسیان در زمان اعطا نشان ایسفا
در دوازدهمین جشن مستقل فیلم کوتاه ایران که ۳۱ اردیبهشت در پردیس صبا مال به دبیری مرجان اشرفی زاده برگزار شد، نشان ایسفا که هر سال از طرف انجمن فیلم کوتاه ایران به یکی از سینماگران بزرگ ایران اهدا می شود به آربی اوانسیان کارگردان سینما و تئاتر ، پژوهشگر و استاد دانشگاه تعلق گرفت.
به گزارش سایت تخصصی ایسفا در این مراسم که دست اندرکاران و اهالی فیلم کوتاه و فیلمسازان و چهره های سینمایی حضور داشتند، سعید عقیقی با ارسال ویدیویی درباره آربی اوانسیان صحبت کرد و مجید لشگری به نمایندگی متن آربی اوانسیان خطاب به انجمن فیلم کوتاه را قرائت کرد.
در این متن چنین آمده است:
هستی و جوهر بیان سینما برای افراد معدودی به وجود و مفهوم نور وابسته است، نوری که با قدرت پنهان خود به کمک ذرهبین، از روزنهی تنگ اطاقک تاریک به درون رسوخ میکند، و آنچه که به چشم دیده نمیشود ، روی فیلم ثبت و آشکار میسازد .
بازتاب نور در ظلمت، نیازی باطنی و معنوی است، زادهی چشم دل و روشنبینی است.
جامجم نشان ایسفا، با دو ورقهی برنز با خط میخی برگرفته از منشور ملل کورش، برای ما چه پیامی دارد؟ ما را در چهار چوب سینما، به چه هدایت میکند؟
در تصمیم اهدا و دریافت نشان ایسفا، برای فیلمسازان پیر و جوان ایران، امروز چه حکمتی نهفته است؟
تصاویر و مفاهیم پنهان، از طریق نور، قالب و حرکت یافته به ما منتقل میشوند.
در روزنامهای که آینده را هدف داشت و ”آیندگان” نام گرفته بود، فیلمساز جوانی بهتاریخ ۲۶ تیر ماه ۱۳۴۷، در اولین گفتگوی خود دربارهی سینمای ایران، پس از برخورد به بنبست در محیط ناپخته، ناهموار، شورچشم و بدخواهُان چنین گفته است:
« من با شروع هر فیلم سعی میکنم خودم را در مدت زمانی که فیلم میسازم بشناسم و از همین رو ، فکر میکنم هر کدام از فیلم های من، یک نوع تمرین برای شناخت «من» در یک مدت معین است.»
« هدف من در سینما گذشتن از صورت ظاهر تصویر است. من با به کار گرفتن تصویر، صدا و زمان، نمیخواهم که تنها صورت ظاهرشان را ببینم، شاید این فکر را بشود به عبارت «عرفان سینمایی» خلاصه کرد، نمیدانم.»
امروز همگام با این گفته هنوز حیرانم.
این جوان، من بودم، هنگام تحصیل سینما به هفترنگ و هفت وادی و تمثیل شمع و جمع پروانگان چشم دوخته، با زبان و حرکت نور در کار، به عطار و یک شعر شرقی اشاره داشتم.
تردید نداشتم باید بردبار بود:
« که ز تَاثیر چشمهی خورشید، سنگ خارا به کوه زر گردد»
و « نور حق چون برسد ظلمت باطل برود»
سپاس از حسن نیت آکادمی فیلم کوتاه ایران
آربی اوانسیان
۲۵ اریبهشت ۱۴۰۱