[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”right” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
گفتوگو با مهدی جعفری، فیلمبردار عضو ایسفا
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”20px” background_image=”” image_repeat=”no-repeat”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”17544″ alignment=”center” border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”499×427″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
مهدی جعفری متولد ۱۳۴۸ اهواز، از جمله افراد قدیمی صنف فیلم کوتاه است که جزو هیأت مؤسس انجمن فیلم کوتاه هم بوده است. او دانش آموختهی کارگردانی از دانشگاه هنر است و همزمان با ساخت فیلمهای کوتاه و مستند از سال ۱۳۷۲، فیلمبرداری را نیز به صورت جدی دنبال کرده است. در کارنامهاش فیلمبرداری فیلمهای سینمایی قابل توجهی مثل «ما همه خوبیم» (بیژن میرباقری) و «اتوبوس شب» (کیومرث پوراحمد) را میتوان دید. او که عضو هیأت مدیرهی کنونی انجمن فیلم کوتاه است امسال با فیلمهای «خط ویژه» (مصطفی کیایی) و «مردن به وقت شهریور» (هاتف علیمردانی) به عنوان فیلمبردار در جشنواره حضور دارد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=”” el_id=””][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”20px” background_image=”” image_repeat=”no-repeat”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=”” el_id=””][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”20px” background_image=”” image_repeat=”no-repeat”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”right” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
• امسال جشنوارهی فجر با حضور تعداد زیادی از اعضای صنف برگزار میشود. وارد شدن اعضای صنف فیلم کوتاه (در هر تخصصی) به عرصه فیلمهای سینمایی چه سود و زیانی برای سینمای کوتاه دارد؟
به جرأت می توان گفت که در طول سه دههی گذشته، فیلم کوتاه به روشهای گوناگونی به سینمای ایران و فیلمهای بلند سینمایی اعتبار و امکان توسعه بخشیده است در حالی که کمتر از سوی اعضا و امکانات سینمای بلند به آن توجه شده است. فیلم کوتاه همواره و در اشکال مختلف محل آموزش و آفرینش خلاقه در عرصهی هنر سینما بوده و هست؛ آنچه که سینمای بلند به دلیل ملاحظات اقتصادی و تولیدی به ندرت جرأت و توان پرداختن به آن را دارد.
این که سهم سینماگران فیلم کوتاه در سینمای نوین ایران چشمگیر است مطلب تازهای نیست؛ بلکه سؤال اصلی و همیشگی ما از دست اندرکاران بدنهی اصلی این سینما و نیز مدیران دولتی این بوده است که با توجه به این همه خدمات و ارزش و اعتباری که به واسطهی حضور عوامل سینمای کوتاه به سینمای ایران بخشیده شده است؛ چرا حق مطلب هیچگاه و در هیچ مناسبتی در مورد فیلم کوتاه ادا نمی شود؟
یکی از مشکلات جدی عدم وجود امنیت شغلی و اقتصادی در عرصهی فیلم کوتاه است. آنچه باعث میشود تا سینماگران عمدتاً با استعداد و خوش قریحهی این فیلمها به سمت فعالیت در عرصهی فیلمهای بلند بروند. بنابراین در یک پاسخ کوتاه با این مقدمهی طولانی باید گفت مهاجرت سینماگران فیلم کوتاه به فیلمهای سینمایی به سود مطلق سینمای بلند و ضرر نسبی فیلم کوتاه است. این زیان یک زیان صنفی برای فیلم کوتاه نیست چرا که خوشبختانه انبوه استعدادهای درخشان روز به روز به عرصهی فیلم کوتاه وارد می شوند و جای خالی نسل قبل از خود را پر میکنند. این مهاجرت مداوم یک خلاء و عدم ثباتی را ایجاد میکند که طی آن هیچگاه هیچ یک از اعضای دیرین این صنف نیازی به دلسوزی و کمک به سینمای کوتاه را جدی نمیگیرند؛ شاید از آن رو که امیدی به بهبود اوضاع آن ندارند و همه به نوعی منتظر ظهور معجزهای هستند. اعضای جدید و جوانتر هم اندکی پس از کسب موفقیتهای گوناگون در فیلمهای کوتاه خیلی زود برای رونق بخشیدن به زندگی و حرفهشان جذب فیلمهای بلند میشوند.
متأسفانه برای اهالی حرفهای این سینما هم همیشه پذیرش این اعضای تازه وارد کار راحت و قابل هضمی نیست. این نیروهای تازه نفس و کار بلد در هر رشتهای طبیعتاً در صورت ارائهی نتیجهی بهتر و ارزانتر، چندان محبوب پاره ای از اعضای حرفهای در تخصص خود نخواهند بود و بیشتر مورد توجه تهیه کنندگان (سوء استفاده کنندگان از این متخصصین جوان) هستند.
• ما میدانیم که تقریباً همهی آنهایی که از صنف وارد سینمای بلند میشوند، جوانند و پر انرژی. گرچه در پاسخ به سؤال اول اشاره کردید اما میخواهم واضحتر بگویید که آیا تا به حال حضور این سینماگران در سینمای بلند تأثیر مشهودی بر سینمای بلند داشته است؟
حضور این متخصصان جوان در سینمای ایران قطعاً موجب پویایی و ارتقای کیفی این سینما بوده و خواهد بود. واضح است که نسل جدید سینماگران کارآزموده در عرصهی فیلم کوتاه در سالهای اخیر چهرهی سینمای ما را دگرگون نموده است.
به نظر من توجه جدیتر مدیران بخش دولتی و خصوصی به عرصهی تولید و پخش سینمای کوتاه و سرمایه گذاری حرفهای در این نوع سینما میتواند در دراز مدت اثرات بسیار قابل توجهی داشته باشد. امیدوارم روزی نهال این آرزو از پوستهی حرف و سخنرانی و شعار به درآید و شکوفه دهد.
• وقتی میگوییم سینمای کوتاه، معمولاً کارگردانان به ذهن متبادر میشوند حال این که ما در صنفمان تدوینگر و فیلمنامهنویس و مثل شما فیلمبردار هم داریم. برای اعضایی مثل شما که در زمینهای غیر از کارگردانی کار میکنند و وارد حوزهی سینمای بلند هم شدهاند، چهقدر میشود اصطلاح «فیلم کوتاهی» را به کار برد؟ به عبارتی سادهتر مثلاً از یک فیلمبردار فیلم کوتاه میشود انتظار داشت در سینمای بلند تأثیری بگذارد که از سینمای کوتاه میآید؟
بله شاید نوعی از تجربهها و خلاقیتها در عرصهی فیلمهای کوتاه همیشه به کار سینمای بلند آمده باشد در همهی تخصصها همین گونه است. البته مهمترین چیزی که باید در این گذار از سینمای کوتاه به فیلمهای سینمایی حفظ شود، روحیه و جسارت تجربه کردن است. جسارتی که باید روز به روز با دانش و آگاهی بیشتر عجین شود و کارآمدتر گردد. بنابراین شاید به جای این که بگوییم کاری که این نسل از سینماگران انجام می دهند «فیلم کوتاهیتر» است باید اصطلاح «جسورانه تر و خلاقانه تر» را به کار ببریم؛ در همهی عرصه ها. نمونههایش هم بسیارند. نوع فیلمسازی کارگردانانی همچون کیانوش عیاری و عباس کیارستمی از نسل پیشین و یا محسن امیریوسفی، شهرام مکری، مجید برزگر، امیرشهاب رضویان و… از جوانترها همین را نشان می دهد. شاید در ظاهر فرم و ساختار آثار برخی از این دوستان شباهت تام و تمامی به فیلمهای کوتاهشان نداشته باشد اما روح جسور سازندهی همان فیلمهای کوتاه در بسیاری از آثار بلندشان نفس میکشد.
• با توجه به حضور قابل توجه اعضای صنف در جشنوارهی فجر امسال، فکر میکنید این جشنواره حال و هوای متفاوتی داشته باشد؟
این حضور گسترده از نسل جوان متعلق به عرصهی فیلم کوتاه مربوط به امسال نیست و الآن چندین سال است که خوشبختانه سینماگران فیلم کوتاه در ساخت آثار بلند سینمایی شراکت و دخالت دارند. امیدوارم هر روز هم شاهد حضور گستردهتر این اعضا در فیلمهای بلند سینمای ایران باشیم. اما امسال و آنطور که شواهد نشان میدهد سال سینماگرانیست که بیشترشان پیشتر در مدرسهی فیلم کوتاه سینما خواندهاند و کارآزمودهی آنجا هستند. برای همهشان آرزوی موفقیت روزافزون و شکوفایی هر چه بیشتر را دارم.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]