[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”right” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
مصاحبه با سالم صلواتی، کارگردان عضو ایسفا
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”20px” background_image=”” image_repeat=”no-repeat”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/2″][vc_single_image alignment=”center” border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” image=”17522″ img_size=”500×500″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
سالم صلواتی از اعضای پیوسته و غیر تهرانی ایسفاست. او متولد ۱۳۵۴ سنندج است و از سال ۶۸ فعالیت عکاسی و فیلمسازی خود را با انجمن سینمای جوان شروع کرده است. وی تا کنون ۱۰ فیلم کوتاه و ۳ مجموعهی مستند ساخته است. او تصویربرداری هم میکند و تا کنون ۳۵ فیلم کوتاه را تصویربرداری کرده و مدیریت فیلمبرداری ۴ فیلم سینمایی را بر عهده داشته است. او با نخستین فیلم سینماییاش «زمستان آخر» در جشنوارهی فجر حضور دارد که به قول خودش «فیلمی در تقدیس امید و تقدیس زندگیست». «زمستان آخر» جزو بیست فیلم انتخاب شده برای بخش مسابقهی امسال بود که به دلیل حضور بینالمللیاش پیش از جشنوارهی فجر، از بخش رقابتی کنار گذاشته شد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=”” el_id=””][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”20px” background_image=”” image_repeat=”no-repeat”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”left” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=”” el_id=””][vc_column width=”1/1″][vc_empty_space height=”20px” background_image=”” image_repeat=”no-repeat”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” header_style=”” parallax_content_width=”in_grid” anchor=”” in_content_menu=”” content_menu_title=”” content_menu_icon=”” angled_section=”no” angled_section_position=”both” angled_section_direction=”from_left_to_right” text_align=”right” video=”” video_overlay=”” video_overlay_image=”” video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_image=”” background_image=”” background_image_as_pattern=”without_pattern” section_height=”” parallax_speed=”” background_color=”” border_color=”” row_negative_margin=”” side_padding=”” parallax_side_padding=”” padding_top=”” padding_bottom=”” color=”” hover_color=”” more_button_label=”” less_button_label=”” button_position=”” css_animation=”” transition_delay=””][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
• با توجه به این که شما خودت عضو انجمن فیلم کوتاه هستی، حتماً برایت جالب است که امسال اعضای ایسفا با تعداد قابل توجهی در جشنواره شرکت دارند؛ چه با سِمت کارگردان یا غیر از آن. به نظر شما چنین اتفاقی میتواند به نفع یا به ضرر فیلم کوتاه باشد؟
اگر از آن زاویه نگاه کنیم که فیلم کوتاه به عنوان تجربهای برای فیلم بلند در نظر گرفته شود، این مسلماً میتواند یک اتفاق خیلی خوبی باشد. حتی اگر از دیدی که فیلم کوتاه را مستقل میداند هم به این موضوع نگاه شود باز هم اتفاق خوبیست. مسلماً فیلمساز فیلم کوتاه در زمانی که دارد فیلم کوتاه را میسازد و ثبات خودش را دارد، به یک سری تجربیات دست پیدا میکند که در عرصهی فیلم کوتاه به کار میآیند. این دقیقاً مثل همان وسواسیست که ما بچههای فیلم کوتاه داشتیم که برای فیلمسازی از عکاسی شروع میکردیم و آن را پایهی فیلمسازی میدانستیم و سعی میکردیم با عکاسی تا جایی که امکان دارد، سواد بصریمان را بالا ببریم تا بتوانیم شعور هنریمان و شعور سینماییمان را ارتقا دهیم. فیلم کوتاه دقیقاً میتواند به مثابه همان عکاسی باشد برای فیلم بلند. ما فیلمسازان کوتاه مطمئناً وقتی که وارد در عرصهی فیلم بلند میشویم، از کسی که تجربه و انگیزه ندارد بهتر کار میکنیم. خصوصاً انگیزه چیز مهمیست. چون من اعتقاد دارم که بزرگترین پشتوانهی فیلمسازیِ فیلمسازان کوتاه انگیزه است. ما در دنیا هم میبینیم که خیلی از فیلمسازانی که فیلم بلند خوب کار کردهاند، فیلمسازانی هستند که از عرصهی فیلم کوتاه به فیلم بلند آمدهاند و تجربههای خوبی در عرصهی فیلم کوتاه داشتهاند. در هر صورت سینما، سینماست؛ کوتاه یا بلند.
• به نکتهی خوبی اشاره کردی. میخواهم بدانم شما به عنوان یک فیلمساز کوتاهی که وارد عرصهی فیلم بلند شدهای، تجربههایی که در کارهای کوتاهت کرده بودی آیا به کار بلندت آمد و اگر آمد به چه شکلی؟
این فیلمی که الآن ساخته شده و شکر خدا در جشنوارههای خارجی حضور پیدا کرده است و کمابیش توانست فیلم محترمی معرفی بشود و الآن هم در فجر حضور دارد، بخش عمدهاش را تحت تأثیر فراوان و حتی مدیون فیلم کوتاه است. این فیلمیست که من قبلاً نسخهی کوتاه آن را ساخته بودم به نام «رؤیاهای برفی» و جزو فیلمهایی بود که آن موقع جزو فیلمهای موفق بود چه در ایران و چه در خارج از ایران. من اولین فیلم بلندم را که میخواستم بسازم به خاطر این که نکند دچار خطاهایی بشوم که ناشی از چیزهاییست که بلد نیستم، بنابراین فیلم اپیزودیک را انتخاب کردم که خودش چند فیلم کوتاه است. به خاطر این که من عرصهی فیلم کوتاه را خوب میشناسم اما عرصهی فیلم بلند را به آن صورت نمیشناسم و نمیتوانی این انتظار را داشته باشی که اگر کارگردانی فیلمساز کوتاه موفقیست، فیلمساز بلند موفقی هم باشد. سعی کردم با احتیاط این کار را بکنم و به این شیوه وارد کار بشوم. با توجه به این که من فیلم کوتاه «رؤیاهای برفی» را ساخته بودم و فیلم کوتاه کمابیش موفقی هم بود و من به خاطر این که اشرافی به آن فیلم داشتم و به دلیلی که بستر آن را داشت که تبدیل به یک فیلم بلند بشود این فیلم را انتخاب کردم تا نسخهی بلندش را بسازم. افزون بر آن، این فیلم، جنسی دارد که من آن را میشناسم، فضا و داستانش را میشناسم. گسترش داستان این فیلم به یک کار بلند برایم خیلی راحتتر بود تا این که بخواهم یک فیلم بلند مستقل و یک فیلمنامهای را بسازم که جدا از کارهایی باشد که تا به حال انجام دادهام. واقعاً من نمیدانم که این نسخهی خوبی میتواند برای دیگران هم باشد یا نه؟ اما برای من جواب داد و از بازتابهایی که داشت من دیدم این تجربه، آن چیزیست که میتواند به کار من بیاید.
• شما میدانید که چند سال است سیمرغ فیلم کوتاه از جشنوارهی فجر حذف شده است. به نظر شما این کار هیچ کمکی به فیلم کوتاه کرده است؟ یا لازم است دوباره این بخش به جشنواره برگردد؟
ما یک جشنوارهی مستقلِ خوبِ فیلمِ کوتاه داریم. کاری نداریم که در دورههای مختلف، راندمان این فستیوال و خروجیاش چه بوده است اما «جشنوارهی فیلم کوتاه تهران» جزو جشنوارههای خوب خاورمیانه و آسیا و حتی میتوانم ادعا بکنم جزو جشنوارههای خوب دنیاست. این جشنواره، بهانهای شد برای آن که در جشنوارهی فجر بخش فیلم کوتاه حذف بشود. اما من این جوری فکر میکنم که این کار بیشتر از این که به فیلم کوتاه لطمه بزند به خود جشنواره لطمه وارد کرده است، آن هم جشنوارهای که میخواهد یک هویت ملی برای این کشور باشد. معمولاً در همهی جشنوارههای الف دنیا سینمای بلند و کوتاه در کنار هم وجود دارند و این به خاطر اهمیتیست که فیلم کوتاه دارد و به آن فستیوال اعتبار میدهد. اما ایران این بخش را حذف میکند و این اعتباری را از خودش کسر میکند. از اینها گذشته اگر بهانه، «جشنوارهی فیلم کوتاه تهران» است، ما جشنوارهی «سینما حقیقت» را هم داریم که مختص فیلم مستند است. وقتی ما میبینیم که جشنوارهی «سینما حقیقت» وجود دارد و بخش مستند فجر هم حذف نشده، آدم یک مقدار دچار شک و تردید میشود که اصلاً مسأله چیست؟ حقیقتاً من هم نمیدانم! اما اگر این کار لطمهای به فیلم کوتاه وارد کند از آن جهت است که این جشنواره یک بستری برای نمایش فیلم کوتاه است که از آن دریغ شده است. چون عرصهی اصلی نمایش فیلمهای کوتاه، جشنوارهها هستند.
• در مورد اکران میخواهم بپرسم. شما نسبت به اکران فیلمت نگرانی یا نه؟ چون معمولاً فیلمسازان فیلم اولی با این موضوع دست به گریبانند.
من فیلمم، فیلم عامه پسندی نیست (نه این که اگر قشر عام وارد سینما شد فیلمم را نپسندد). به جرأت میتوانم بگویم چه قشر عام و چه قشر خاص که فیلم را دیدهاند توانستهاند با آن ارتباط برقرار کنند. چون داستانی که در فیلم من وجود دارد یک داستان انسانیست، قشر خاص و عام توانسته با فیلم من ارتباط برقرار کند. اما سینمای نمایشدهندهاش جزو سینماهایی خواهد بود که اکران خاص دارند. من واقعاً دوست دارم که این شرایط برای فیلمم وجود داشته باشد که اکران مناسبی داشته باشد اما فیلمم توی حتی همین جشنوارهی فجر هم توجه مناسبی نداشته با آن که جزو فیلمهایی بوده که جزو بخش مسابقه انتخاب شد اما به خاطر حضورش در جشنوارههای خارجی از بخش مسابقه خارج شد. در همین جشنوارهی فجر هم بخش بررسی و تحلیل فیلمها را برای فیلمهایی گذاشتهاند که در بخش سودای سیمرغ شرکت دارند و بعضاً کارگردانان شناخته شدهای دارند. اما فیلمهای اول که باید در معرض نقد قرار بگیرند تا فیلمساز اول بتواند خطاها و حُسنهای فیلمش را پیدا کند، جلسهی نقد ندارند. حالا چه برسد به عرصهی اکران که روابط توی آن تأثیر به سزایی دارد. بسیاری از فیلمهای خوب بنا به همین مسائل و حاشیههایی که وجود دارند، از عرصهی اکران دور میمانند یا در شرایط بدی اکران میشوند که جای تأسف دارد. اما باور کن من اکران را هم برای این فیلم اولم به خاطر این میخواهم که بیشتر دیده بشود و بازتابش را بیشتر ببینم نه این که بخواهم به بازگشت سرمایهاش فکر کنم.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]