تاریخ ارسال: ۱۳۸۶/۱۰/۰۳
جلسه اضطراری و سرنوشتساز سرنوشت فیلم کوتاه در جشنواره فجر با حضور مدیران انجمن سینمای جوان، مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، انجمن فیلم کوتاه و جمعی از سینماگران برگزار شد.
محمد شیروانی از حاضران در این نشست به خبرنگار مهر گفت: “جلسه اضطراری و سرنوشتساز فیلم کوتاه هفته پیش به پیشنهاد معاون سینمایی وزیر ارشاد و میزبانی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی با موضوع آینده فیلم کوتاه در جشنواره فیلم فجر با حضور نمایندگانی از چهار نسل فیلمسازان کوتاه برگزار شد. در این جلسه ایرادهای آئیننامه جدید فیلم کوتاه جشنواره بررسی شد و به صورت مکتوب در اختیار مهندس جعفری جلوه قرار گرفت.”
وی ادامه داد: “همانطور که می دانید جشنواره فیلم فجر از مهمترین رویدادهای حوزه سینماست و به همین دلیل نمیتوان نسبت به جایگاه فیلم کوتاه در این جشنواره با توجه به نقشی مهم که در آینده سینما دارد بیتفاوت بود. سال ۷۷ تلاشهای فراوانی برای حضور دوباره این بخش در جشنواره فیلم فجر انجام و برگزاری این بخش و توجه جشنواره فیلم فجر به آثار کوتاه در سالهای اخیر موجب رونق این گونه سینما شد.”
شیروانی افزود: “اما متاسفانه دوباره با تصمیمگیریهای ناشیانه بخش کوتاه این جشنواره میتواند به نقطه صفر خود بازگردد. فیلمسازان کوتاه برای نمایش آثار خود هیچ سالنی در اختیار ندارند. به همین دلیل نمیتوان هر فرصتی را برای دیدن شدن آثارشان از آنها گرفت.”
وی درباره موضوعات مطرح شده در این نشست گفت: “یک موضوع بحث استقلال جشنواره فیلم فجر است. این جشنواره با توجه به اهمیت آن نباید استقلال خود را از دست بدهد و به نوعی نگاهش به دست دیگران باشد. اگر قرار است این جشنواره به عنوان یک رویداد فرهنگی مستقل باشد، نباید از داوریهای جشنوارههای دیگر را ملاک کار خود قرار دهد. بلکه باید خط مشی خود را دنبال کند. با وجود آئیننامه جدید بخش کوتاه این استقلال از آن گرفته میشود.”
این فیلمساز با اشاره به کمبود نیروی انسانی برای داوری آثار عنوان کرد: “یکی دیگر از مسائل مهمی که در این نشست اعضا درباره آن به بحث و بررسی پرداختند، کمبود نیروی انسانی جشنواره فیلم فجر برای ارزیابی آثار بخش فیلم کوتاه بود. روابط عمومی جشنواره فیلم فجر یکی از دلایل تدوین آئیننامه بخش کوتاه را کمبود نیروی انسانی و تولید آثار انبوه در این بخش اعلام کرده است.”
وی افزود: “توجیه مسئولین فجر قانعکننده نیست. آنها میتوانند فعالیت خود را برای ارزیابی آثار به بخش خصوصی واگذار کنند و در این جلسه انجمن صنفی فیلم کوتاه خانه سینما برای این داوری آمادگی خود را اعلام کرد تا از میان فیلمهای تولیدی یکسال گذشته بهترینها را انتخاب کند و در اختیار جشنواره فیلم فجر قرار دهد. جشنواره فجر نیز میتواند با کمک انجمن سینمای جوان و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی از انجمن صنفی فیلم کوتاه برای این داوری حمایت کند.”
شیروانی با اشاره به داوریهای جشنواره فیلم فجر گفت: “انجمن صنفی فیلم کوتاه خانه سینما از تمام طیفهای مختلف فیلم کوتاه میتواند نمایندگانی را برای داوری انتخاب کند. در این صورت نتیجه بهتری نیز نسبت به داوریهای محدود جشنواره فیلم فجر حاصل خواهد شد.”
این فیلمساز درباره شرایط زمانی آثار کوتاه جشنواره فیلم فجر گفت: “یکی دیگر از قوانین آئیننامه جدید جشنواره فیلم فجر حضور فیلمهای سه تا ۱۰ دقیقهای است. البته هر جشنواره میتواند محدودیتهایی را برای حضور آثار در نظر بگیرد. اما بهتر بود از سال گذشته این قوانین مطرح میشد تا فیلمساز برای ساخت فیلم خود این موارد را در نظر بگیرد و بهتر است این قوانین سال دیگر اعمال شود تا فیلمسازان در جریان شرایط این بخش باشند.”
کارگردان فیلم کوتاه “گیلاسهایی که کمپوت شد” با اشاره به داوریهای بخش کوتاه جشنواره فیلم فجر پارسال به عنوان یکی از مباحث مطرح شده در این جلسه افزود: “سال گذشته فیلمهای داستانی کوتاه و انیمیشن در بک بخش مورد داوری قرار گرفتند و این موضوع باعث شد جایزه بهترین فیلم کوتاه داستانی به یک انیمیشن تعلق بگیرد. اینگونه داوریها یکی از ضعفهای جشنواره فیلم فجر است.”
وی ادامه داد: “جشنواره فیلم فجر باید برای داوریهای فیلم کوتاه و مستند ارزشهای جداگانه قائل شود و فیلمهای کوتاه داستانی، تجربی، انیمیشن، مستند کوتاه و بلند را به طور جداگانه مورد ارزیابی قرار دهد و پنج سیمرغ برای این بخش در نظر بگیرد. فیلمهای کوتاه تجربی به دلیل بیتوجهی همیشه کمتر دیده میشوند، به همین دلیل تعداد تولید این آثار در سالهای اخیر کمرنگ شده است.”
شیروانی درباره ترکیب داوریهای جشنواره فیلم فجر گفت: “یکی از موضوعاتی که مد نظر اعضا حاضر در جلسه قرار گرفت، ترکیب داوریهای جشنواره فیلم فجر در سالهای گذشته بود. داوریهای بخش کوتاه جشنواره فیلم فجر متاسفانه هیچوقت رنگ و بوی فیلمهای کوتاه را نداشته و همیشه تعدادی داور از بدنه جریان اصلی سینما انتخاب میشوند که یا فیلم کوتاه موفق نساختهاند یا از این جریان کاملا دورند. این ترکیب باید نغییر کند و داوریها به افرادی سپرده شود که در این عرصه فعالیت میکنند.”
وی عنوان کرد: “تا برگزاری جشنواره فیلم فجر فرصت کمی باقی مانده و یکی از افراد حاضر در این جلسه معتقد بود زمان گذشته و نمیتوان فراخوان تازه صادر کرد. اما به هر حال این جلسه برای تغییرات آئیننامه در سال جاری و محکم شدن جایگاه فیلم کوتاه در سالهای آتی برگزار شد. به همین دلیل ما پیشنهادهای خود را به صورت مکتوب در اختیار معاون سینمایی قرار دادیم و منتظر تصمیم نهایی از طرف ایشان هستیم.”
این فیلمساز درباره نظرات موافق و مخالف این نشست گفت: “در این جلسه ناصر باکیده مدیر انجمن سینمای جوان نظرات مخالف با این پیشنهادها مطرح و بر نظرات خود نیز پافشاری کرد. البته نظر ایشان قابل احترام است. باکیده معتقد بود یا باید بخش کوتاه در جشنواره فیلم فجر نباشد و در عوض جشنواره فیلم کوتاه تهران را قدرتمندتر کنیم یا اگر هم باشد باید حضوری مقتدرتر داشته باشیم.”
وی افزود: “باکیده معتقد است مدیران جشنواره فیلم فجر نباید فقط به دادن سیمرغ اکتفا کنند و این بخش زیر سایه سینمای بلند نباشد و معاونت سینمایی به فیلمهای برتر کوتاه جشنواره فجر به عنوان جایزه امکان ساخت فیلم بلند بدهد. اما نظر جمع با توجه به پیشنهادهای باکیده هم حضور فیلم کوتاه بود و هم اقتدار آن، زیرا همه معتقد بودند این دو با یکدیگر منافات ندارند.”
شیروانی خاطرنشان ساخت: “در حال حاضر همه منتظر تصمیم نهایی معاون سینمایی در این ارتباط هستند. بعد از اعتراض فیلمسازان در رسانهها ایشان شرایطی را برای فیلمسازن این عرصه به وجود آوردند تا نظرات خود را بیان کنند. این موضع خود نشان از توجه معاون سینمایی به جایگاه فیلم کوتاه در سینمای ایران است.”
در نشست بررسی جایگاه فیلم کوتاه در جشنواره فیلم فجر مهوش شیخالاسلامی، محبوبه هنریان، مونا زندی، پریوش نظریه، الهام حسینزاده، آیدا پناهنده، عاطفه خادمالرضا، کاوه بهرامی مقدم، رهبر قنبری، امیرشهاب رضویان، کمال فرهنگ، رضا سبحانی، محمد آفریده، ناصر باکیده، محمد رسول اف، محمدرضا عرب، مصطفی آل احمد، داریوش یاری، علیرضا سعادتنیا،بهمن دادفر و محمد شیروانی حضور داشتند